emBIO baktériumtrágya

emBIO baktériumtrágya


Az országunkban jelenleg forgalmazott baktériumtrágyák közül az emBIO rendelkezik a legnagyobb faj gazdagsággal.
Az emBIO több mint 20 baktériumfajt tartalmazó komplex készítmény, amely fajgazdagságának és a benne található baktériumfajoknak köszönhetően igen „stabil”, UV sugárzásra kevésbé érzékeny így a kijuttatás ideje alatt nem igényel különleges UV álló tartályt, és eltarthatósága is igen hosszú (+5-25C° között sötét helyen, fénytől elzárva 6 hónap!).


TOVÁBBI ELŐNYÖK
Az emBIO további előnye más hasonló, forgalomban kapható, szárbontásra is alkalmas mikrobiológiai termékekkel szemben, hogy a benne található gomba- és baktériumfajok között olyanok is szerepelnek (Coniothyrium minitans, Streptomyces griseoviridis) amelyek a biológiai növényvédelemben is hatékonyan alkalmazhatóak -első sorban különböző gombás eredetű megbetegedések, fuzárium és szklerotínia, stb.- kialakulásának megelőzésében, és az esetlegesen fellépő fertőzések elterjedésének visszaszorításában és kezelésében. Az emBIO így alkalmas a tarlómaradványokon található áttelelő-, fertőző mikroorganizmusok elszaporodásának megakadályozásán túl az állományban történő biológiai növényvédelemre is, a fentebb említett betegségek megelőzésében és kezelésében egyaránt annak ellenére, hogy valójában nem növényvédőszer.


TÖBB MINT 20 BAKTÉRIUMFAJTA
Minél több baktériumfajt tartalmaz egy baktériumtrágya annál összetettebb módon képes helyreállítani a talaj eredeti baktériumflóráját. A több mint 20 fajból nem feltétlenül jut mind egyformán szerephez, sőt meglehet, hogy bizonyos fajokra egyáltalán nem lesz szükség az adott talajon mivel nem kedvezőek számára a körülmények az adott talajtípuson így nem tudnak kellő hatást kifejteni vagy éppenséggel teljesen el is tűnnek a talajból. Ez azonban nem okoz problémát mivel a fajgazdagság következtében minden talajtípuson maradnak olyan baktériumfajok, amelyek az adott talajon hatékonyan végzik el a talaj eredeti mikroflórájának helyreállítását és megfelelően serkentik a talajéletet, így rendszeres alkalmazás esetén tápanyagokban gazdagabb és jobb szerkezetű lesz az emBIO-val kezelt talaj. Ezen túl a nagyobb fajszám másik fontos szerepe, hogy ebben a komplex készítményben vannak olyan baktériumfajok is, amelyeknek az elsődleges szerepe nem közvetlenül a talajélet élénkítése, hanem az, hogy a többi -a készítményben meglévő- baktérium számára kedvező életfeltételeket biztosítsanak kezdetben olyan talajokon is ahol egyébként nem vagy csak sokkal kevésbé lennének életképesek és hatékonyak.


Nem okoz-e hátrányt az, hogy az összcsíraszám nem több ennél a készítménynél, mint mondjuk egy 4-10 baktériumfajt tartalmazó készítménynél, hiszen az az adott baktériumokat viszont sokkal nagyobb egyedszámban képviseli, itt viszont egyes fajok közvetlenül pl. nem végeznek szárbontást stb.?


Mivel komplex egymást segítő és egymást helyettesíteni képes baktériumfajok lettek speciálisan összeválogatva több évtizedes kísérletezések során így elmondható, hogy azok a fajok, amelyek végül szerephez jutnak, gyorsan fel tudnak szaporodni és tökéletesen ellátják feladatukat. Ellenben ha a kis fajgazdagságú készítményekből egy-két vagy esetleg több faj nem találja, meg az adott talajtípuson a megfelelő életfeltételeit ugyanúgy elpusztul, hiába volt eredetileg nagyobb egyedszámban jelen, így könnyen előfordulhat, hogy a készítmény hatékonysága nem lesz kielégítő. Az emBIO hatékonyságát azonban fajgazdagságának köszönhetően a talaj pH kevésbé befolyásolja.


SAVANYÚ TALAJON
Az emBIO savanyú talajok mikrobiális életének javítására is felhasználható akár önmagában is. Minden szárbontásra alkalmas baktériumtrágyáról elmondható azonban, hogy rendszeres használata esetén, a savanyú talajokon időnként ajánlott Meliorit illetve egyéb, zeolit vagy bentonit tartalmú pufferhatású ásványi kőpor kijuttatása is, a hosszú távú kedvező hatások fenntartása érdekében. Ezek az ásványianyag trágyák minden talajtípuson alkalmazhatóak -tehát a mészkőporral ellentétben, bázikus (meszes) talajokon is! További előnyük -azon túl, hogy stabilizálják talaj ph-ját-, hogy bizonyítottan jó hatással vannak a talajban élő természetes mikrobaflórára. A talajban élő baktériumok számára kiváló életteret-, a termesztett növényeknek pedig mikroelem pótlást biztosítanak, amivel sok hiánybetegség megelőzhető.


HOMOKOS TALAJON
Igen, azonban a homoktalajok kezelése minden esetben eltér némileg a kötöttebb talajokétól. Ezek a talajok jóval kevesebb humuszt tartalmaznak, és vízháztartásuk is lényegesen rosszabb, mint a jobb minőségű talajoké. A homoktalajok emBIO-val történő kezelésénél minden esetben oda kell figyelni, hogy az emBIO kijuttatásával egy időben megfelelő mennyiségű szervesanyag kerüljön a talajba bedolgozásra a várt eredmények elérése érdekében. Erre kiválóan alkalmas lehet a szervestrágya és a zöldtrágya egyaránt. Ezen kívül -bár felhasználása nem szükségszerű- a homoktalajokon is előnyös lehet a Meliorit vagy más zeolit vagy bentonit tartalmú ásványi kőpor kijuttatása, a már korábban is említett, természetes talajéletre kifejtett jótékony hatása miatt. Az említett agyagásványok hatása a -kötöttebb talajokénál mikrobákban egyébként is szegényebb- homoktalajokon különösen kedvező, mivel jelentősen növeli a talajban élő természetes mikrobaflóra életterét azáltal, hogy javítja a talaj kolloid szerkezetét és vízháztartását.


RENDSZERES ALKALMAZÁSA AZ ÖNFENNTARTÓ RENDSZERNEK
A kérdés összetett, a műtrágyák használata, a talajélet rombolása több évtizedre tekint vissza így a megoldás sem megy egyik napról a másikra. Aki azt állítja, hogy olyan szert kínál, ami egy csapásra sok évtized káros hatásait képes helyrehozni valótlant állít. Ezen túl az intenzív szántóföldi növénytermesztés -az ugaroltatás elmaradása, a növényvédő szerek szükségszerű alkalmazása, és a talajmunkálatok rendszeres alkalmazása- mind károsan befolyásolják a talajban élő természetes mikroorganizmusok életfeltételeit, és hosszú távon a mikrobák fajgazdagságának és egyedszámának csökkenéséhez vezetnek. Ezek a tényezők teljesen nem iktathatóak ki és így szükséges támogatni a természetes folyamatokat „mesterségesen” baktériumtrágyákkal a megfelelő termésátlagok fenntartása érdekében. Elmondható azonban, hogy rendszeres kezelés esetén a kijuttatandó dózisok csökkenthetőek -arányosan a talajélet regenerálódásával- a kedvező hatások csökkenése nélkül is. Mindezeken túl az emBIO-val kezelt állomány ellenállóbb és egészségesebb lesz, így hosszú távon a növényvédőszer- és műtrágya igény csökkenéséből adódóan a költségek többszörösen is megtérülnek, különösen, ha azt is figyelembe vesszük, hogy az emBIO használatával nem csak a termésátlagok növekedése, de a termelt termények beltartalmi értékei is javuló tendenciát mutatnak az eddigi tapasztalatok szerint. Mindez az egészséges mikrobiális talajéletnek, a jobb- és könnyebben megmunkálható, jobb talajszerkezetű talajnak és az így kialakított egészségesebb környezetnek tudható be. Az emBIO nem csodaszer, hanem egy komplex rendszer, vagy úgy is mondhatnánk „rend szer”, hiszen képes hatékonyan rendbe hozni, kezelni sok évtized káros emberi beavatkozásának negatív hatásait.


VÉDETT MÁRKANÉV
Az emBIO márkanevű aktivált mikrobiológiai készítmény az EM-nek (effektív mikroorganizmusok) megfelelő, EM Technology Hungary Kft által bejegyzett és törvényesen védett magyarországi terméke.


A termék használható mind a hagyományos, mind az ökológiai gazdálkodásban. (II-3107/5/2007 sz. Gyártási és forgalmazási engedély, K-581/09 sz. Biokontroll igazolás)


Az emBIO élelmezés-egészségügyi szempontból tiszta anyag, patogén illetve genetikailag módosított szervezeteket nem tartalmaz. A kertészetben elért sikerek elsősorban a talaj termékenységével függnek össze. Az effektív mikroorganizmusok a talaj regeneratív mikroorganizmusait támogatják. Segítik a szerves anyagok átalakítását a növények számára szükséges tápanyagokká, és olyan élőhelyet, közösséget teremtenek, amely elvonja a patogén mikroorganizmusok és a kártevők életterét. A hatékony mikroorganizmusok segítségével a talaj termékenysége jelentősen növekszik, és a növények ellenálló képessége fokozódik.