Gyümölcs-és zöldségtermesztés

GYÜMÖLCSTERMESZTÉS


Gyümölcsfák kezelése:   
A kertészetben elért sikerek elsősorban a talaj termékenységével függenek össze. Az effektív mikroorganizmusok a talaj regeneratív mikroorganizmusait támogatják. Segítik a szerves anyagok átalakítását a növények számára szükséges tápanyagokká, és olyan közösséget alkotnak, amely elvonja a káros (patogén), kártevők életterét. A hatékony mikroorganizmusok segítségével a talaj termékenysége jelentősen növekszik, és ezáltal a növények ellenálló képessége fokozódik.


A növények védelme és ellenálló képességének megerősítése két részből tevődik össze:

  1. Talajoltás
  2. Állománykezelés

A kettő együttes alkalmazása biztosítja legjobban a növény egészséges fejlődését!


1.   Talajoltás:   
Alkalmazás gyümölcsös esetén:   
Gyümölcsfák esetén tövenként közvetlen belocsolás szükséges a kívánt hatás eléréséhez. Keverési arány: 100 liter vízhez 2 liter emBIO adagolása szükséges. 


A beöntözést vegetációs időszakban havonta 1-2 alkalommal ismételjük meg. A harmadik alkalomtól csökkenthető a dózis: 100 liter vízhez 1-1,5 liter emBIO elegendő. 


Előnyei: hatására gyorsabb és erőteljesebb gyökeresedés várható. A kezelt növények mellékgyökérzete dúsabb lesz, ezáltal nő a tápanyagfelvevő- és vízmegtartó képességük. Mindemellett a kezelt állomány kevésbé lesz fogékony különböző betegségekre illetve stressztűrőbbé válik.


2.   Állománykezelés:   
Növénykultúrától függetlenül motoros vagy kézi permetezőgéppel minél kisebb cseppmérettel kell kijuttatni az emBIO-t a növény felületére. Fontos és kihangsúlyozandó, hogy a növény teljes felületére -minél nagyobb lefedettségben- szükséges kijuttatni a permetlét. Keverési arány: 10 liter vízhez 1,5-2 dl emBIO-t adagoljunk.

Rendszeresség:   
Vegetációs időszakban javasolt a heti, de minimum 2 heti kijuttatás. Párásabb, esősebb időjárás esetén akár a heti kétszeri permetezés is indokolt lehet a komolyabb bakteriális és gombás megbetegedések elkerülése érdekében.   
Fás és lágy szárú növényekre vonatkozóan a technológiai javaslat megegyező. Ennek magyarázata, hogy a talajoltás illetve az állománykezelés az emBIO hatásmechanizmusából adódóan minden fajta növény esetén egyformán alkalmazható. Az eredmények minden esetben érzékelhetőek, mérhetőek.


Almás, csonthéjas és bogyós gyümölcstermésű ültetvényekben:   
Az emBIO-val történő kezelést a virágfertőző, gombás eredetű betegségek fertőzési időszakában kell kezdeni, és ekkor strobilurin hatóanyagú készítményekkel történő együttes kezelés javasolt. Virágzásban a virágzás kezdetén és teljes sziromnyíláskor kell kipermetezni a kezelendő növényekre. A mikrobák megfelelő védő hatással vannak a virágfertőzés kórokozói ellen nemcsak virágzás idején, hanem a fiatal termés zsenge állapotában is. Az emBIO-t szőlőben fürtzáródásig alkalmazzuk, almában a színeződés, azaz a cukorbeépülés idejéig -a tejsav baktériumok cukorbontó hatása miatt- szüret előtt utoljára kb. egy hónappal használjuk. Egy vegetációs ciklusban az emBIO levél és gyümölcspermetezésre 6 alkalommal javasolt. Gyümölcstermésűek esetén a nagyobb lombfelület miatt a kijuttatandó mennyiség 5-7 liter emBIO /ha, amit 400-600 liter vízzel hígítva juttassunk ki.


Fontos megemlíteni a talaj mikroelem ellátottságát. Ennek fenntartása érdekében ajánlott az emBIO mellett Meliorit illetve Hajtika nevezetű ásványi kőőrlemények alkalmazása is. Erről részletes tájékoztatás az ásványi kőőrlemények című tájékoztatónkban olvasható.

 

ZÖLDSÉGTERMESZTÉS


Az EM-BIO használatával a növények láthatóan erőteljesebbek, egészségesebbek lesznek, tápanyag felvevőképességük fokozódik. A kezelések hatására a levélzet, a szár és a virágzat szöveti állománya erősebb, kompaktabb lesz. A kezelt állományok ellenállóbbá válnak a kedvezőtlen külső környezeti hatásokkal szemben. Mindezeknek köszönhetően terméstöbblet és a beltartalmi értékek javulása várható.

Zöldpaprikában, paradicsomban, káposzta- és tökfélékben (kabakosokban):

Az emBIO nemcsak növénykondicionáló hatással bír, hanem segíti a növények terméskötődését, és minőségfokozó hatása is bír.  
Az intenzív növekedés, virágzás, terméskötődés időszakában bármikor alkalmazható. Nem okoz gondot a folyamatosan megismétlődő kijuttatás. Az emBIO használata nem idéz elő

szermaradék- vagy szer rezisztencia okozta problémákat. További előnye, a biológiai növényvédelem területén, hogy jól kombinálható, strobilurinokkal, annak hatását jól kiegészíti. Paprikában, paradicsomban, uborkában főleg a virágzás, terméskötés-, termés növekedés időszakában javasolt az alkalmazása (2-4 kezelés).

Káposztafélékben a fejesedés kezdetétől – karfiolban és brokkoliban a virágzat-képződés kezdetétől – egészen a betakarításig 4-6 alkalommal alkalmazható. Elsősorban a minőségi javulás (beltartalom, íz, zamat, eltarthatóság, jobb szállíthatóság) várhatóak az emBIO-val történő állománykezelésektől.

Sárgarépában, petrezselyemben:

A talajoltás minden esetben ajánlott, az ezt kiegészítő állománykezelést a növény borítás tőlevélrózsás állapotában célszerű elkezdeni. A kezelések fokozzák a növények által asszimilált tápanyagok jobb termelését és beépülését a termést adó raktározó szövetekbe. Mindez a gyökérben a beltartalmi értékek javulását eredményezi. A termények eltarthatósága javul tárolásuk ezáltal egyszerűbbé válik. Lisztharmat és egyéb gombás fertőzések megelőzésében is előnyösen hat és a levélfoltosodásra való hajlam mérséklődik a tapasztalatok és visszajelzések alapján. A tenyészidőszakban a talaj kezelésén túl legalább 2 alkalommal javasoljuk az emBIO-val történő állománykezelést. Az emBIO-val 5-7 alkalommal történő állománykezeléssel - és szükség esetén strobilurinok alkalmazásával - az egyéb növényvédő szerek részben vagy akár teljes egészében is kiválthatóak bizonyos esetekben. Réz és kéntartalmú gombaölő szerekkel való keverése, illetve egyidejű alkalmazása nem ajánlott azok baktericid illetve fungicid hatása miatt!

Adagolása:

Zöldségtermesztésben a talajoltást, illetve az állománykezeléseket 1,5-2,5 dl emBIO / 10liter víz dózisban kijuttatott szermennyiséggel javasolt elvégezni.

Öntözés (öntözőrendszerrel történő folyamatos adagolás esetén): 1:1000 emBIO /víz