EM rendszer

Effektív Mikroorganizmusok rendszer, 
azaz rend szer.

Az EM technológiát a józan megfigyelés tudományos szempontok szerinti elemzése hozta létre Japánban. A túlnépesedett országban a rizs évről évre önmaga utáni termesztése (monokultúra) során figyelték meg az ottani termelők, hogy az évek során nemcsak a termés mennyisége csökkent, de minősége is egyre romlott. 
Ennek javítására használták talajoltóként az erdőkből a rizsföldekre szórt természetesen komposztálódott termékeny humuszréteget. Innen indult el a japán egyetemeken keresztül most már tudományosan előkészített útján a hatékony mikroorganizmusok (EM) útja az Ember és a Természet közös szolgálatára.


Válogatott mikroorganizmusok 
Úgy válogatták össze a fotószintetizáló és tejsav baktériumok, a sugár- és moszatgombák asztalközösségét, hogy azok egymás anyagcseréjét segítve, a természetben velük együtt létező élőlények (növények, állatok és az ember) létezését segítsék, kiegészítsék. 
Az egyoldalú, sokszor nem természetes eredetű anyagok tápanyagként, táplálékként, kozmetikumként, stb. való használata nemcsak eltávolította az embert és az általa alakított környezetét a természetestől, hanem olyan változásokat idézett elő a környezetben és az élő szervezetben is, amelyek kedvezőtlen folyamatokat indikáltak azok között. A vegyi anyagok a talajban, a vízben és az élőlényekben egyaránt a savas pH felé tolták a közeg kémhatását, mely egyértelműen a gombásodásnak és a fertőző (patogén) baktériumok felszaporodásának kedvezett. 
Így van ez a növény és talaj közötti kapcsolatban, az élő szervezetek sejtjeiben, szöveti állományában, de hogy közérthetőbb legyen az emberi bőr felszínén is. A kedvezőtlen változásokat újabb és újabb beavatkozásokkal, kezelésekkel próbáljuk kiküszöbölni, ahelyett, hogy rendszerben gondolkodva más összefüggésrendszer alapján a rendet állítanánk helyre.


Mit tud az EM technológia és az abban lévő, ökológiai harmóniát képező baktériumok, gombák közössége?  
Röviden: rendet teremteni. Ha bővebben kívánjuk szemléltetni, akkor ki kell emelnünk a következőket:

 • a pufferhatás révén emeli a közeg (élő és élettelen, illetve ezek együttélésének tere) kémhatását
 • ezzel kiszorítja a közegből a kórokozó gomba- és baktériumfajokat, azok számára nem teremt  életükhöz alkalmas feltételt
 • a több mint 80 mikróba faj együtt dolgozik, egymásnak „szolgáltat”, az erjesztő és rothasztó folyamatokból az antioxidáns anyagokat termelő, az egészséget egyenletes szinten biztosító folyamatokat tart karban
 • javítja a tápanyag -szerves és szervetlen- hatékony beépülését, a salakanyagok rendben történő kiürülését
 • olyan aminosavakat termelnek, amelyeket csak ők tudnak  magasabb rendű élőlények számára biztosítani, azaz esszenciálisak
 • összhangot teremtenek az élő szervezet és az élettelen világ között, és az élőlényen belül is

Ezekkel az anyagokkal együtt lehet élni, hiszen valamennyi itt van környezetünkben és bennünk egyaránt. 
Gondolták volna, hogy egy emberben mintegy 4-6 kg tömegű önálló életet élő, de az emberrel együtt dolgozó mikróba tömeg él? Pedig nélkülük nem léteznénk, többek között ők biztosítják biztonságunkat, s ezzel a harmonikus működésünket. Önfenntartóak, csupán okos közreműködésünket igénylik. Ésszerűtlen életmóddal, nem megfelelő táplálkozással nem kiirtani, hanem a szervezetbe, szervezetre visszajuttatva használni kell őket a rend helyreállításában.


Az EM egy rendszer


Alkalmazható

 • növénytermesztésben,
 • állattenyésztésben,
 • a természet és a környezet védelmében, helyreállításában,
 • a környezetünk tisztán tartásában
 • vizeink tisztításában egyaránt


Az EM az élet megújításának a rendszere! 

Dr. Lánszki Imre 
ökológus