Önellátás fontossága

Az önellátás fontossága

A biotermesztés sokkal régebbi hagyományokra nyúlik vissza, mint a konvencionális termelés. Az emberiség nem ismert más módszert egészen az ipari, mezőgazdasági technológiák és a szintetikus műtrágyák, növényvédőszerek megjelenéséig. Az elmúlt 50 év drasztikusan megváltoztatta az ember természethez való viszonyát, azonban a folyamat sokkal korábban elkezdődött. A XIX. század végi vegyipari-technológiai fejlődés tette lehetővé a műtrágyák előállítását, ezzel megalapozva a nagyüzemi mezőgazdaság lehetőségét, mesterséges anyagok és genetikailag módosított szervezetek alkalmazását, amelyek napjainkban egyre nagyobb mértékben jelennek meg a mezőgazdaságra alkalmas művelési területeken. Egy évszázad alatt annyi rombolást végzett az ember ezekkel a technológiákkal, amennyit a Földön való megjelenése óta soha.

Mindannyian látjuk és érezzük a pusztítás következményeit. Szerencsére azok közül, akik szembesülnek a környezeti problémákkal egyre többen indulnak el azon az úton, amely visszavezet a természethez, és hozzájárul annak regenerációjához.
A hiteles változás személyes példamutatással kezdődik. Ehhez nem kell hatalmas erőfeszítéseket tennünk, elég, ha saját gondolkodásmódunkon és a szokásainkon változtatunk. Mi sem egyszerűbb annál, mint közvetlen környezetünkben, a házikertben, veteményesben elkezdeni az ember és talaj számára is egészséges vegyszermenetes gazdálkodást, ezzel visszaállítva a zöldségeskert megbecsülését a családi gazdaságban. A magyarországi mezőgazdasági tudás és gyakorlat, amit a parasztemberek évszázadokon át örökítettek tovább, és ami a természetes gazdálkodási rendszerek fenntartására épült, már csak halványan él. De néhány éve szerencsére nagyfokú érdeklődés kezdődött a kiskerti termesztés iránt. Az élelmiszer-botrányok, a növekvő árak, és az ezzel együtt romló íz és minőség mind-mind arra ösztönöz bennünket, hogy biztonságos élelmiszert állítsunk elő a családunk számára. A konvencionális nagyüzemi termesztés következtében a zöldségek és a gyümölcsök beltartalmi értéke drasztikusan csökkent. Miért és hogyan is lehetséges ez?
A kizsarolt talajok a nem megfelelő mezőgazdasági, termesztési technológia következtében mára aggasztó mértékben lepusztultak, és egy részük teljesen élettelenné vált.
A génmanipulált és agyonvegyszerezett növények, amelyeket műtrágyázott talajban termesztenek soha nem fognak olyan ízzel, beltartalmi értékekkel rendelkezni, mint azok, amelyek hagyományos kerti körülmények között, természetes tápanyag-utánpótlás segítségével nőnek.
Akik régóta kertészkednek, tudják, hogy a saját termesztésű zöldségek, gyümölcsök és fűszerek íze teljesen más, mint a megszokott nagyüzemi termékeké. A munka öröme, amely a háztáji előállításával párosul, még értékesebbé teszi számunkra a leszüretelt termést. Az EM-BIO használatával a teljes kertünket újfajta termesztési technológiával tudjuk művelni. A növényvédőszeres kezelések minimálisra csökkenthetők, vagy akár el is hagyhatók. A vegyszermentes termesztéssel nemcsak környezetünket, de egészségünket is óvjuk!
A kiskert tulajdonosok visszajelzéseiből kiderül, hogy az EM-BIO használatával a növények fejlettebb gyökérzettel rendelkeznek, és gyorsabban fejlődnek a hagyományos módon nevelt palántáknál. Az így kezelt növények egészségi állapota kitűnő, ellenállóbbak a betegségekkel szemben, hamarabb regenerálódnak, és jobban tűrik az időjárási viszontagságokat is.

Az EM-BIO márkanevű aktivált mikrobiológiai készítmény az EM-nek (effektív mikroorganizmusok) megfelelő, EM Technology Hungary Kft által bejegyzett magyarországi védjegye.
A termék használható mind a hagyományos, mind az ökológiai gazdálkodásban. (II-3107/5/2007 sz. Gyártási és forgalmazási engedély, K-581/09 sz. Biokontroll igazolás)
Az EM-BIO élelmezés-egészségügyi szempontból tiszta anyag, patogén illetve genetikailag módosított szervezeteket nem tartalmaz.